Блок Русия в Русе е българският аналог на кулата в Пиза.В него 50

...
 Блок Русия в Русе е българският аналог на кулата в Пиза.В него 50
Коментари Харесай

30 години в ужаса на жилищен блок с еднометров наклон

 

Блок   " Русия " в  Русе  е българският аналог на кулата в Пиза.

В него 50 фамилии от 30 години живеят под  надолнище  от 1 метър. Толкова е дистанцията от първия до последния етаж на  блок а, който населяват, тъй като нямат различен избор, предава Българска национална телевизия.

Строен преди 54 години,  блок   " Русия " е считан за едно от архитектурните бижута в града. На повърхност от 5000 кв. м тухлените кутийки побират 200 фамилии. След опустошителното земетресение във Вранча през 1977г. обаче,  блок ът се пропуква и стартира да се накланя застрашително.



73-годишният Хачик Лебикян е измежду първите  русе нци, заселили се в  блок а. За 50 години от боязън половината му съседи се изнасят пред очите му, а жилищата им пустеят.
Хачик Лебикян: Буди терзание измежду хората. Наклон ен е. Този  блок  е прочут и мъчно може да се продаде някой апартамент и някой да пристигна тук да живее.Детелина Панайотова: Неудобно се усещам. Дори мисля, в случай че намеря метод да се преместя на друго място.Цонка Байчева:Много съм обезпокоена, вижте в кухнята. Не мога да отворя нито един долап, тъй като се е изметнало всичко, рамката и е невероятно нататък да се отвори.Лъчезар Бонев: Блок ът е  надолнище ен на изток. Най-простичкото е, то даже се усеща, когато ходите на изток по какъв начин ходите по-лесно и на назад по какъв начин някак си се изкачвате едва-едва.
Семействата, които са останали да живеят в  блок а, тъй като няма къде другаде да се подслонят, са мощно привързани към домовете си. Вложили са вътре половината си живот, а евентуално и  пари те за още един апартамент. Познават всеки прашен ъгъл, всяка пропукана фуга, всеки тон. Казват, че най-страшно е през нощта.
Цонка Байчева: Със боязън пребивавам, аз ей туй скърцане нощем на мебелите, тука в коридора като стана шкафчето за обувки единствено се е отворило, обезпокоеното ми е. Психически ще пукна от напрежение. Не може да се живее така. Толкоз  пари , туй е първата обич с мъжа ми, събирането, правенето с копнеж, сякаш да е хубаво - аз сама какво да направя с една пенсия.Детелина Панайотова: Не е обикновено, горе покривът, ламарината се чува като едно пердашене от тоя  надолнище , асансьорите ги оправят, само че стържат.Лъчезар Бонев:  Блок ът не е благонадежден при форсмажорни условия, т.е. вероятно бъдещо земетресение и  блок ът ще се срути.
Думите на Лъчезар Бонев, който живее на последния етаж в  блок   " Русия ", удостоверява и техническата експертиза, направена от инженерите и геодезистите, обследвали  блок а. Заключението им е, че не може да бъде дадена гаранция за устойчивостта на постройката, по тази причина незабавно би трябвало да се укрепят основите й, които са построени върху 14-метрова льосова почва.
Хачик Лебикян: Почвата е льосова, само че това не е единствено за нашия  блок . Льосът е за целия град, нито пък могат да бъдат аргументите градивни. Виждате тук са три  блок а идентични - " Кракра ", " Варна " и " Русия ". И трите са правени по еднакъв план, по една и съща структура, на едно и също място. Другите два са постоянни, този потъва. Причината е водопровод на ВиК преди 20 години сред нашия  блок  и автогарата на уличното платно се е спукал, пробил се е и е текло години наред без някой да разбере. Колко години тази почва омеква в допълнение от водата и  блок ът се килва на страната на автогарата.
Мерки обаче не са взети. За да не останат затрупани под руините, към този момент 30 години хората търсят помощ от институциите с вярата 54-годишната постройка да бъде избавена от сигурна крах.

Екипът ни също ги потърси, с цел да разбере каква е същинската причина за  надолнище а и деформациите на 12-етажната кооперация, при изискване, че пропуски при построяването на  блок а не са установени, не са пестени и строителни материали.
Никола Кибритев-директор на дирекция " Европейско развиване " към Община -  Русе : Преовлажняването е трансформирало характерностите на основата, което е довело до потъването на фундамента на постройката.
- Опасен ли е  блок ът за обитаване от хората?
- Трудно е да се каже дали е рисков за обитаване.
За  ремонт  са нужни над един милион лв.. Министерството на районното развиване и благоустройство също е осведомено с казуса на печално известния  блок   " Русия ", но  пари  не са отпуснати. Засега единствено Община  Русе  е заделила над 100 000 лева за правенето на капиталов план.

Машините обаче по този начин и не идват да работят. Причината е, че към този момент една година се търси подобаваща компания, която да усвои 108 000 лева, с цел да изготви капиталов план, от който да стане ясно дали основите на  блок   " Русия " въобще могат да бъдат укрепени. А потърпевшите  жители  се чудят има ли въобще интерес строителният отрасъл да укрепи и санира навлязлата в съвсем пенсионна възраст кооперация.

-Не е ли по-разумно  блок ът да бъде съборен и да се построи нов, не е ли по-скъпо да бъде укрепен?
Никола Кибритев - шеф на дирекция " Европейско развиване " към Община -  Русе : Много е тежък въпроса. Със сигурност нова постройка е по-скъпо да се построи. При едно огромно подсилване хората няма по какъв начин да останат в постройката, само че дано забележим какви ще са способите, тъй като има прийом единствено да се укрепи основата, което да приключи възможни спомагателни слягания и наклонявания, което ще остави  блок а в това му състояние и ще го направи резистентен. "
И докато  блок   " Русия " си търси…майстора, покривът му протече. Отчаяни,  жители те се чудят по какъв начин да съберат  пари , с цел да платят  ремонт а му, преди водата да е стигнала до мазите им.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР